Blog Partner: Reggiani

Sicilian feeling

… or experience wine all senses…

The Osteria Il Grano di Pepe project was developed with the aim of shaping a space which balances the elements necessary for a gastronomic experience par excellence, serving cuisine firmly rooted in Sicilian tradition, with a strong sensory and natural character, in keeping with the most advanced Emilian culinary culture.

25_Grano di Pepe_AltaThe resulting journey addresses the key moments in the definition of the relationship between space and food where the complexity is resolved simply and naturally. The layout is therefore simple, obvious, a classical dualism between serving space / space served: the entrance composition is defined by just a small number of features: a large closet that houses the cloakroom, cutlery, coffee machine and water dispenser, a subtle vertical structure in ash for the till and a wine rack, also in ash; an articulation which responds to the clear, fluid design: the welcome is formal, but at the same time “domestic”. This is also reflected in the materials: the exposed steel, the natural wood, the Sicilian decorative tiles.

As for the lounge, a subjective, convivial space, the multi-sensory experience of tasting is enhanced by the naturalness of the brushed ash table tops and the burnt wood panelling on the walls, which also serve to amplify the intimate and relational nature and reduce sound reverberations. Everything is unified through the horizontal elements: a subtle floor design which evokes the urban piazzas and a ceiling in slate and corten steel.

10_Grano di Pepe_Alta25

The Yori LED projectors selected for the lighting of this space blend seamlessly into the setting; their unique embossed matt black finish brings a tactile harmony to the various textures in the lounge – wood, raw concrete and metal.

The high colour rendering index (CRI>90) offered by the LEDs in these luminaires effectively showcases the contrasting elements in the spaces, enhancing the sophisticated yet welcoming nature of the place. The flexibility of the luminaires means the beams can be precisely angled to create accent lighting on the tables or showcase particular features of the structures present, such as bottles of wine, books and paintings.

The careful placement of the projectors within the setting allows the desired lighting effect to be achieved, whilst also significantly reducing energy consumption.

18_Grano di Pepe_Alta25

Project: Osteria il Grano di Pepe
Client: Osteria il Grano di Pepe
Year: 2015
Location: Ravarino (Modena, Italy)
Architect: Marco Bernardi

Other contributions:
Collaborators: Architect Alfredo Borghi, Engineer Andrea PAVANI
Carpentry: Rosario Licciardello

Photos: Lourdes Cabrera

Do you agree to this article: